• 12

  04 2018

 • Exposició

  Rambla Catalunya, 126
  Barcelona,

  abril 12 - juliol 14

  L’exposició “Els fonaments del catalanisme polític. Les Bases de Manresa, 125 anys” impulsada per la comissió ciutadana del 125è aniversari de les Bases i l’Ajuntament de Manresa, i produïda per la Diputació de Barcelona expressament amb motiu de la celebració del 125è aniversari de les Bases es va poder visitar per primera vegada a Manresa, des del passat mes de febrer amb gran èxit de públic. Des del 12 d’abril i fins el 14 de juliol es pot visitar a la seu central de la Diputació de Barcelona (Rambla de Catalunya, 126).

  L’exposició té com a objectiu explicar la significació de les Bases de Manresa, destacant especialment el context històric que envoltava l’Assemblea de la Unió Catalanista que es va fer a la capital del Bages els dies 25, 26 i 27 de març de 1892; i d’una manera molt especial la transcendència que aquella reunió i les seves conclusions recollides al document “Bases per a la Constitució Regional Catalana” van tenir per fonamentar una proposta política del catalanisme.

  La mostra s’organitza en cinc àmbits i també recull fotografies, documents i exemplars de premsa de l’època.

  La bandera de la Unió Catalanista, la joia de l’exposició

  La peça central i protagonista de la mostra és la bandera de la Unió Catalanista, una de les peces més excepcionals del patrimoni tèxtil modernista català que l’entitat va cedir al Museu de Montserrat i que ara lluirà a Barcelona amb motiu d’aquesta exposició.

  La bandera és un magnífic domàs de seda de mides i colors espectaculars (4,05 x 2,40 m) de l’any 1903 que la converteix en la més gran de totes les banderes, penons i tot tipus d’estendards que representaven associacions, agrupacions, corals, cors i tota mena d’entitats a Catalunya a finals del segle XIX i fins ben entrat el XX.

  L’ensenya de la Unió Catalanista va ser dissenyada per l’artista modernista Alexandre de Riquer, que hi va col·locar a la part central una magnífica imatge de Sant Jordi, inspirada en el medalló de la façana gòtica de l’ajuntament de Barcelona i convertida a partir d’aleshores en un altre dels símbols del catalanisme.

  Els germans Masriera, els grans orfebres del modernisme català, van dissenyar el coronament: una peça de plata amb incrustacions d’esmalt i formes medievals

  L’exposició explica també la singularitat de com es va crear la bandera a partir de la proposta que l’activista cultural i artista sabadellenca Agnès Armengol Altayó va fer el 1900 a la Unió Catalanista per impulsar una subscripció popular, que va permetre reunir els diners necessaris per fer realitat el projecte.

  La mostra també ofereix  documents històrics de la presència de la bandera en actes públics a Manresa, especialment coincidint amb la visita del president Francesc Macià el 7 de juny de 1931.

  Manresa: les Bases, la Unió Catalanista i la bandera

  L’exposició s’organitza en cinc àmbits i, a banda dels apartats dedicats a la bandera, a la Unió Catalanista, als símbols del catalanisme o a les Bases de Manresa, ofereix una àmplia visió de la Manresa del 1892: una ciutat central, pròspera, dinàmica, entre el litoral i la muntanya, centre de comunicacions, industrial i comercial, i en plena evolució cultural i associativa.

  Entre els materials que es podran contemplar a la sala d’exposicions, a banda de la bandera de la Unió Catalanista, hi ha fotografies, documents i exemplars de la premsa de l’època, procedents de diversos arxius, museus i centres de documentació del país, amb una especial incidència a les que estan directament relacionades amb Manresa.

  Els cinc àmbits de l’exposició

  La bandera de la Unió Catalanista

  – La idea: Agnès Armengol

  – El disseny: Alexandre de Riquer i Germans Masriera

  – La producció: Sederies Malvehí

  La Unió Catalanista

  – La generació decisiva

  – La Unió Catalanista

  – Les obres cabdals del catalanisme

  – La premsa i el catalanisme

  Sant Jordi

  Les Bases de Manresa

  – L’Assemblea de Manresa

  – Les Bases

  – Els homes de les Bases

  – Enric Prat de la Riba

  Manresa, una ciutat en transformació

  – Una ciutat en transformació

  – Creixement demogràfic

  – La ciutat de les xemeneies

  – Al centre del país: entre el litoral i la muntanya

  – Una ciutat comercial i de serveis

  – Ebullició cultural i associativa

  Els símbols del catalanisme

  – La bandera catalanista, republicana i modernista

  – El Pi de les Tres branques